Tereza Broschová: proč a jak vařit paleo pro děti

Společně s Terezkou Broschovou, která je autorkou dvou e-booků OPRAVDOVÉ JÍDLO PRO DĚTI a 7x O PALEO STRAVĚ, jsme pro vás připravili rozhovor o tom, jakým způsobem zvládá paleo sama i se svou rodinou. Tereza je v současnosti na rodičovské dovolené se svými dvěma syny – čtyřletým Patrikem a ročním Šimonem.

Původně měla být buď lingvistka, nebo učitelka češtiny a dějepisu. Do těchto oborů se ale po mateřské nehodlá vrátit. Život ji poslal jiným směrem. Tereza ráda čte, jezdí na kole nebo lyžuje. S manželem a dětmi často podnikají různé výlety a navštěvují všechny možné akce v okolí.

Ve svém volném čase (tedy po večerech) píše na svůj blog články (blog najdete zde), který je zaměřený právě na paleo životní styl a otázky kolem výživy dětí. Postupně tam mimo jiné dává paleo recepty, které jsou u nich doma oblíbené.

Jak jsi se k paleo dostala a proč jsi ho začala držet?

Starší syn měl velmi poškozené zdraví (potravinové alergie, těžký atopický ekzém, ADHD), takže různé výživové směry jsme zkoušeli v podstatě od okamžiku, kdy se mu jeho imunita po povinném očkování zhroutila. Nechtěli jsme to nechat jen tak být a začali sami pátrat po příčinách a možnostech, jak z toho ven. Dostala jsem se k tomu, že jídlo je pro zdraví základ. Postupně jsme zkoušeli bezmléčnou, bezlepkovou dietu, veganství, makrobiotiku. Všechno jsem držela zároveň s ním.

Mladšímu synovi se po narození také objevil ekzém, takže i tohle byl signál, že zase tak zdravě nejíme, jak jsem si doposud myslela.

Loni v létě jsme se dostali k paleu. Zpočátku jsme drželi spíše autoimunitní protokol (bez vajec, lilkovité zeleniny, ořechů a dalších potravin, na které měl Patrik alergii).

Děti a paleo dieta – jaké byly začátky a co se po nějaké době změnilo?

Paleo nám opravdu všem velmi pomohlo. Patrikovi ekzém ustoupil z celého těla na pár ložisek, hyperaktivita spojená s agresivitou zmizela, postupně zavádíme nové potraviny. Je to cesta na dlouhou trať, protože jeho stav byl opravdu katastrofální, ale vím, že jdeme správným směrem.

Už po pár dnech bylo vidět, jak se jeho stav zlepšuje. Hlavně začal v noci spát, měl lepší náladu, ekzém se zklidňoval a už po měsíci byl schopný se koupat v moři. U mladšího kojeného syna trvalo tři měsíce, než se ekzému zbavil úplně.

Já přestala mít konečně neustálý hlad a přibrala jsem ze svých 45 kil na normální váhu. Zmizely mi zažívací problémy a celkově jsem psychicky vyrovnanější a klidnější.

Začátky byly těžké, jako všechno nové. Hlavně jsem si to musela vyřešit já ve své hlavě a dát tomuto směru šanci. V té době jsme se totiž stravovali makrobioticky, takže naprostý opak palea. Ale nemocné děti jsou ta nejlepší motivace.

Jsi autorkou e-booku 7x O PALEO STRAVĚ, můžeš nám o tom něco povědět?

Tento e-book je takové moje shrnutí toho, co paleo je a co není. Vadí mi, že kolem něj spousta polopravd a nesmyslů, které se objevují v mainstreamových médiích. Rozhodla jsem se přispět k tomu, aby se šířily pravdivé informace. Je to taková brožurka, po jejímž přečtení si čtenář může udělat vlastní obrázek na základě faktických informací.

Co si myslíš o současném způsobu stravování lidí a jaký očekáváš trend v budoucnu?

Většina začne řešit jídlo až v okamžiku, kdy se objeví nějaké zdravotní problémy a zároveň se k nim dostane informace, že by to šlo zlepšit změnou stravy. Stále ale lidé žijí v zajetí myšlenky, že nemoci na ně čekají někde za rohem a oni mají prostě jen smůlu, že skočí zrovna na ně. Málokdo si přizná, že si svoje neduhy pěstoval po mnoho předešlých let.

Ale nechci, aby to vyznělo jako nějaké kázání, ani já jsem nebyla jiná. Problém je v tom, že lidé jsou naprosto neinformovaní, co znamená zdravý životní styl a prevence před nemocemi. To, co se u nás považuje za prevenci je včasný záchyt už probíhajících nemocí, nikoliv ochrana před nimi. Jen malé procento lidí ví, že to, co jíme, zásadně ovlivňuje stav organismu.

Co se týká dětí, tak velký problém vidím v agresivní reklamě potravinářského průmyslu, kterému se jen velmi těžko odolává – je to hned, je to snadno dostupné, velmi dobře návykově ochucené a často cenově i levné – co víc si přát, že?

Když se k tomu připočtou instantní jídla od mateřské školy po vysokou, vůbec není divu, že nemocnost západní populace stále roste. Myslím, že naše generace třicátníků už rodí děti zdravotně křehčí, než jsme my nebo naši rodiče.

Těžko říci, kam se to bude posouvat. Když to vidím kolem sebe, tak jsem skeptická. Nikdo v podstatě nemá zájem na tom vzdělávat rodiče ohledně zdravé výživy, děti se to nedozví ve škole (čest výjimkám), pediatři vám místo doporučení dají brožuru od firmy, se kterou mají nějakou dohodu a to je vše.

Lidé, kteří vědí, jak je jídlo důležité, si informace vždycky najdou, ale většinová společnost stále raději přenechává svou zodpovědnost na lékařích a nehledá příčiny svých nemocí.

Co by jsi vzkázala, doporučila lidem, kteří zvažují paleo vyzkoušet?

Doporučila bych vydržet. Začátky nemusí být úplně příjemné, protože tělo se učí fungovat jiným způsobem než dosud. Moje zkušenosti jsou takové, že první dva týdny opravdu nebylo o co stát – závratě, únava, zácpa, o psychice raději ani nemluvím. Do toho to samé prožíval syn. Ale nemusí to tak být vždy – manžel byl úplně v pohodě.

Záleží také na tom, s jakými cíli do toho člověk jde. Já si myslím, že na paleo stravě se člověk dostane do optimálního stavu svého organismu – jak po stránce fyzické (zhubne, přibere, zlepší se mu zdravotní stav – samozřejmě podle míry nemoci), tak i psychické. Není to ale přes noc.

Také bych doporučila se obrnit proti „radílkům“, kteří vám to budou vymlouvat, aniž by o tom něco věděli. Každý by se měl rozhodnout až podle svých vlastních pocitů a výsledků. Zkušenost je v tomhle ohledu nepřenosná.

Je vhodná paleo strava pro kojící matky?

Určitě. Paleo je vhodné už jen kvůli vysokému příjmu tuků, které kojící žena nutně potřebuje. Když je nemá, nejsou ani v mateřském mléce, a ovlivňuje to vývoj dítěte (zejména jeho mozku a celkové imunity).

V zelenině, ovoci a dalších doporučovaných potravinách pak najde spoustu vitamínů, minerálů a dalších nezbytných látek pro to, aby i její organismus zůstal v dobrém stavu.

Spoustu lidí, kteří začínají s paleo odradí příprava paleo jídla, máš nějaké tipy, jak to zvládnout?

Pokud člověk chce zdravě a kvalitně jíst, musí prostě vařit. Příprava jídla je základní činnost, kterou je nutné dělat. V naší západní společnosti jsme přípravu a konzumaci jídla vytlačili zcela na okraj jako zdržující činnost od „veledůležité“ práce. Teď ale vidíme, že to nebyl nejlepší nápad a že výrobky, které chrlí potravinářský průmysl, prostě nejsou potravou, která by dokázala nahradit opravdové jídlo.

Zvlášť u maminek na rodičovské dovolené by to neměl být problém. Vařením a společnou konzumací jídla tak ukazují i dětem, že je to normální a důležitá součást života.

Nepřijde mi, že přechod na paleo z klasické stravy je náročný. Po pár týdnech už to bude pro všechny rutina. Možná je dobré nenechat se zahltit všemi těmi krásnými paleo recepty, které jsou k dohledání na internetu, a zpočátku si upravit svůj stávající klasický jídelníček tak, aby vyhovoval paleo doporučením.

Vím, že je to velké téma, často se mě na to maminky ptají. Právě jsem dokončila svoji knihu, přesněji řečeno e-book „Opravdové jídlo pro děti – proč a jak začít vařit paleo“, kde jsou mimo jiné právě i tipy na to, jak snadno přejít na paleo, aniž by rodiče museli hodiny studovat, co všechno nakoupit a co všechno nového se učit vařit. Je to taková praktická příručka, kterou bych si přála mít k dispozici já, když jsem s paleem začínala.

1 komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zeleninový salát s vejcem

Tento skvělý recept můžete vzužít jako snídani, oběd, svačinu či večeři....

Krůtí špíz

Tradiční hovězí guláš

Silná chuť. Bílkoviny, železo, vitamíny Bl, B2.  Bez příloh. Bez lepku....