Kuřecí vývar se šalvějí | Paleo recepty
970x300.jpg

Kuřecí vývar se šalvějí

728x90.gif

Kuřecí vývar se šalvějí je docela netradiční kombinace, ale na druhou stranu skvělý způsob, jak si změnit tuto již tak známou polévku, jako je kuřecí vývar. Pouhým přidáním šalvěje se výborně nabije tato polévka jinou chutí. Tato varianta je tak jednoduchá, že ji zvládne úplně každý. Listy šalvěje se dají sehnat úplně všude v každém ročním období. Tato polévka je lehká a vyvážená  díky zelenině a masu. Šalvěj má vysoký obsah těkavých látek. Šalvěj lékařská podporuje tvorbu žluči, čímž usnadňuje trávení tuků. Obsahuje těkavé oleje, thujony, hořké látky, flavonoidy a fenolkyseliny což znamená, že má antiseptické (pročišťující) a protizánětlivé účinky. Ve fitness a redukčních dietách je šalvěj hojně využívána. Používá se při nadměrném pocení a infekčních onemocnění hrudníku. Šalvěj je také velmi účinné antiseptikum a lze z ní připravit skvělé kloktadlo proti bolestem v krku. Šalvějový odvar se používá jako kloktadlo i proti zánětům dásní a aftům. Působí blahodárně proti menstruačním křečím, žaludečním a infekčním dýchacím onemocněním. Může se také přidávat jako přísada do nádivek v kombinaci s masem. Její jediná nevýhoda je ta, že v období kojení může komplikovat tvorbu mateřského mléka takže v této době opatrně. Nebojte se na ni šetřit. Vrátí se Vám to v podobě zdraví a dobrého životního stylu.

Kuřecí vývar se šalvějí
Print Recipe
Porce Doba přípravy
2 porce 40 minut
Doba vaření
25 korun
Porce Doba přípravy
2 porce 40 minut
Doba vaření
25 korun
Kuřecí vývar se šalvějí
Print Recipe
Porce Doba přípravy
2 porce 40 minut
Doba vaření
25 korun
Porce Doba přípravy
2 porce 40 minut
Doba vaření
25 korun
Suroviny
Porce: porce
Pokyny
  1. Kuřecí stehno si omyjeme a dáme do hrnce. Zalejeme vodou tak, aby bylo ponořené. Přidáme sůl, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 2 listy bobkového listu. Vaříme.
  2. Mrkev a celer si očistíme a nakrájíme na větší kusy a přidáme zeleninu do hrnce. Vaříme do měkka.
  3. Jakmile bude zelenina měkká tak ji vyndáme na talíř. Jakmile bude maso uvařené je vývar hotový. Vyndáme maso na talíř a maso obereme od kostí. Listy šalvěje si omyjeme a pokrájíme na jemno.
  4. Vývar přecedíme přes sítko. Do hlubokého talíře či misky dáme zeleninu (dle chuti), kterou jsme si nakrájeli na malé kousky. Přídáme maso (dle chuti). Šalvěj přidáme do talíře. Celé to zalejeme vývarem. Promícháme tak, aby se spojili chutě surovin a rovnou servíruje.
Sdílet tento recept

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zeleninový salát s vejcem

Tento skvělý recept můžete vzužít jako snídani, oběd, svačinu či večeři....

Krůtí špíz

Tradiční hovězí guláš

Silná chuť. Bílkoviny, železo, vitamíny Bl, B2.  Bez příloh. Bez lepku....