Domácí hovězí Jerky | Paleo recepty
970x300.jpg

Domácí hovězí Jerky

728x90.gif

Hovězí Jerky patří mezi gurmánskou specialitu. Domácí jerky Vás potom přijdou o dost levněji než v obchodě. Nejen, že jsou výživově hodnotné, ale díky sušení mají snad neomezenou trvanlivost. Již v dávných dobách se maso sušilo a bylo vynikajícím doplňkem pro cestovatele a dobrodruhy. Výhodou je dobrá skladnost a proto balíček jerků můžete nosit stále u sebe. V dnešní době si je můžete koupit za nemalé peníze, ale výhodou domácí výroby je nejen chuť díky vlastnímu koření, ale i nižší cena. I když se Vám může zdát, že za tak dlouhou dobu sušení Vám trouba vezme hodně energie věřte, že se to stále vyplatí.

Hovězí Jerky
Print Recipe
Porce Doba přípravy
1 porce 10 hodin
Doba vaření
180 korun
Porce Doba přípravy
1 porce 10 hodin
Doba vaření
180 korun
Hovězí Jerky
Print Recipe
Porce Doba přípravy
1 porce 10 hodin
Doba vaření
180 korun
Porce Doba přípravy
1 porce 10 hodin
Doba vaření
180 korun
Suroviny
Porce: porce
Pokyny
  1. Maso vcelku omyjeme. Odstraníme tučné části z masa, aby nám zbylo opravdu jen libové. Maso krájíme buď nožem nebo nejlépe na elektrickém kráječi na co nejtenčí plátky.
  2. Pokud krájíme nožem tak můžeme plátky masa naklepat a poté ještě nakrájet. Plátky masa by měli být dlouhé cca 10 cm a široké cca 3 cm.
  3. Maso máme rozložené na pracovní ploše (talíře, desky). Dle chuti okořeníme. Sůl, grilovací koření, kari. Badyán opatrně protože je hodně aromatický.
  4. Připravíme si párátka a každý plátek propíchneme a zavěsíme na mřížku do trouby.
  5. Do spodní části trouby dáme plech, kde bude odkapávat šťáva z masa.
  6. Předehřejeme troubu na 75 stupňů a maso tam necháme necelou hodinu. Poté snížíme teplotu na 55 stupňů a sušíme. Hotové maso poznáme tak, že se bude lámat. Nemělo by být gumové.
Poznámky k receptu

Pro lepší krájení masa necháme maso lehce ztuhnout, hodně lidí dává do mrazáku, já tuto metodu nezkoušel.

Je lepší používat troubu s větrákem, jelikož vzduch nestojí a stále koluje a tím se urychluje sušení masa.

Sdílet tento recept
Štítky:,
1 komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zeleninový salát s vejcem

Tento skvělý recept můžete vzužít jako snídani, oběd, svačinu či večeři....

Krůtí špíz

Tradiční hovězí guláš

Silná chuť. Bílkoviny, železo, vitamíny Bl, B2.  Bez příloh. Bez lepku....